Sparkom P.R.
  • Sparkom P.R.

    Barkodovi i cene generisanje kroz program

    Da zanemarimo ručno pisanje cena na nalepnicama. Zašto bi to radili kad sve to može da uradi program?!

Igrom slučaja zadesimo se mi tako u jednoj veleprodaji kancelarijskog materijala, brdo kutija ispred magacina, još veće brdo unutra. Provučemo se nekako između svega toga u želji da pokupimo kancelarijski materijal koji su spremili za nas i imamo šta da vidimo.

Pristigla roba za sezonu opremanja školaraca, sveske na sve strane i dvoje radnika koji svako na svoj način vrši obeležavanje cenom svaki od artikala koji je pristigao. Jedno od njih dvoje staromodnim načinom putem papira i olovke sa kalkulacije prepisuje cenu na nalepnicu i istu lepi na artikal, dok drugo malo modernije aparatom za štampu na nalepnici obrće točkić na istom i sa mukom lepi artikal po artikal jer je aparat počeo da štuca od prekomerne upotrebe.

Kako smo baš kod našeg korisnika i došli da preuzmemo taj kancelarijski materijal, odmah smo se zapitali da li je to samo sada zbog nadolazece sezone ili je to pak njihova svakodnevnica. Korisnici su nam tada objasnili da je ovo ipak sada u mnogo većoj meri, ali da svakodnevno roba pristiže pa se ovaj proces i svakog dana ponavlja, samo ne u tolikoj meri. Po nekoj našoj računici jedan radnik je kod njih trećinu svog radnog vremena svakog dana provodio baveći se samo tim poslom (provera cene u kalkulaciji, pisanje ili podešavanje aparata i lepljenje nalepnice).

Ovo lepljenje nismo baš mogli da uklonimo, to mora pa mora, ali značajan deo u celoj priči i oduzima to što svaku cenu moraju da prepišu ili podese aparat za to. Par dana nakon toga, kreirali smo modul koji se bavi generisanjem nalepnica i to naravno na malo napredniji način od pisanja rukom ili jednostavnom štampom iznosa na nalepnici.

U samu nalepnicu, uvrstili smo i naziv artikla, njegovu prodajnu cenu (VP ili MP, zavisi od podešavanja), kao i barkod samog artikla(kad je već u sistemu šteta da se ne odštampa), kad eto po nekom zakonu uskoro za svaki artikal mora i postojati barkod, pa smo time pored pomoći klijentu ispunili i tu novu zakonsku obavezu za naše korisnike. 

Napravili smo generisanje barkoda u CODE 128 formatu, koji eto podržava i ASCII karaktere i kojim sve barkodove možete postaviti prema svojim postojećim šiframa koje mogu sadržati i nenumeričke karaktere. Kreiranjem ovih nalepnica sa barkodovima, smanjili smo i korišćenje tastature, jer realno je mnogo lakše očitati barkod u polje, nego ukucati 3838622165398 kao šifru artikla.

Da stvar bude još bolja, podesili smo i da mogu odabrati štampanje linija za sečenje, ako im je potrebno da naprave na tvrđem nelepljivom papiru i da istu stave u raf. Da se ne bi ograničili odmah smo i dodali par predefinisanih modela nalepnica, da bi ostali korisnici prema svojim potrebama mogli da koriste druge vrste nalepnica i da ih ne uslovljavamo sa korišćenjem samo jedne vrste.

Sve u svemu, još jedan proces smo koliko toliko optimizovali, a trećinu onog radnog vremena jednog radnika jednim delom oslobodili za obavljanje nekih drugih dužnosti.

eFakture

Sparkom P.R.

eFakture

Šta su eFakture? Kada počinje primena zakona o elektronskom fakturisanju? Ko je u obavezi da prima/šalje elektronske fakture?

Saznaj više

Prednosti softvera naspram kase

Sparkom P.R.

Prednosti softvera naspram kase

Da li izabrati softver ili kasu? Za koji način poslovanja se opredeliti?

Saznaj više

Vođenje lagera

Sparkom P.R.

Vođenje lagera

Da li znate koliko robe imate na stanju i koja je njena vrednost? Ko brine o lageru?!

Saznaj više
Korisnici naših softverskih rešenja